Levi Eliphas: život i djelo

Levi Eliphas: život i djelo

Eliphas Levi pseudonim je Alphonsea Louisa Constantina, francuskog okultista i autora te proučavatelja Tarot karata čija su djela uvelike utjecala na sve veći broj ezoterika i magičara 19 stoljeća, osobito na skupine poput Društva Rosicruciana, Hermetički red Zlatne zore i Teozofsko društvo Madame Blavatsky. Nije bio vidovnjak već izučavatelj i praktikant okultnog.
Eliphas Louis Constantine ili Eliphas Levi-ime pod kojim je poznat, rodio se u Parizu 8. veljače 1810 godine i bio je jedini sin malog zanatlije. Sa željom da njegov sin treba imati dobro obrazovanje, poslao je Konstantina u sjemenište St. Nikole od Chardonneta, a kasnije u Saint Sulpice da postane svećenik.
Dok je bio tamo, zainteresirala ga je priča koju je čuo od glavnog opata, koji je iznio svoje vjerovanje da je magnetizam životinja vitalna energija ljudskog tijela kojom upravljaju nečiste sile. To je probudilo njegov interes i tajno je počeo čitati o magiji.
Oko 1830-ih Levi se upoznao sa starim parom zvanim ‘Ganneau’ koji je vježbao čarobnjaštvo. Ganneau je sebe nazivao prorokom i reinkarnacijom Luja XVII., Dok je također vjerovao da je njegova supruga reinkarnacija Marie Antoinette. Levi se pridružio Ganneauu i postao jedan od njegovih sljedbenika koji dublje ulazi u tajne magije i okultnog. Nastavljajući karijeru u crkvi, zaređen je za đakona u prosincu 1835 godine, ali nije postao svećenikom.
Eliphas je objavio niz manjih vjerskih djela: O moralnim običajima i doktrinama racionalizma u Francuskoj 1839, Evanđelje naroda 1840., Majka Božja 1844. i Zavjet slobode četiri godine kasnije.
Kada mu je bilo 36 godina, Constant se upoznao i oženio Noemie Cadiot. Zajedno su imali jedno dijete, ali je umrlo vrlo rano. Nakon gubitka djeteta brak se pogoršao, razdvojili su se 1853. godine, a njihov razvod dogodio se dvije godine poslije. U međuvremenu, Levi je zarađivao podučavajući i držeći predavanja predavanja iz okultnih studija.
Nakon što ga je napustila njegova supruga, Levi je u svibnju 1854 godine otišao u Englesku, vjerujući da će steći mnogo novca privatnim predavanjima o okultnim temama. Do tada Levi nije napisao ništa o toj temi, ali njegov ugled vodećeg francuskog Maga već je bio na glasu, a također je bio opremljen uvodnim pismima nekim londonskim visokim društvima i uglednijim personama Engleske.
Jedan od njih bio je romanopisac Edward Bulwer-Lytton koji je u Engleskoj smatran vodećim autoritetom magije i okultizma, njegova su se interesovanja proširila na proučavanje vidovitosti, magije, astrologije i mesmerizma,
Jedna gospođa iz elitnog društva zamolila ga je da dočarava duh nekog poznatog maga iz davne prošlosti. Levi je priznao da nikada prije nije pokušao tako nešto, a do tada je i namjerno izbjegavao takve stvari. No nakon detaljne pripreme pristaje. Tijekom tri tjedna priprema, uključujući dijetu i post, Levi je meditirao o tome magu, Apoloniju, i zamišljao razgovore s njim. Ritualje obavljen u specijaliziranom prostoru u kojem je sudjelovao samo on i sastojao se od dvanaest sati izgovaranja čarobnih formula nakon čega se pod počeo tresti i pojavila se zastrašujuća vizija..
Levi je priznao da se osjećao zamrznut i uplašeno, a kad je ukazanje dodirnulo njegov ritualni mač, ruka mu se odjednom trgnula. Ispustio je mač i onesvijestio se.
1854 se vraća u Francusku, bez novca, bez ičega.
Levi i Tarot
Levi je izjavio da je proučavao simboliku Tarot karata više od 26 godina ni nikada nije stvorio cjelovito djelo o Tarot kartama, ali njegovo poznavanje karata je fasciniralo, utjecalo i nadahnulo mnoge generacije okultista nakon njegove smrti. Napokon,1861 godine, Levi je objavio Ključ velikih misterija te još niz djela na iste ili slične teme.
Levijeva okultna djela imala su dubok utjecaj na Hermetički red Zlatne zore i snažno utjecala na ljude poput Aleister Crowleya jednog od najpoznatijih okltuista i tarot majstora i tvorca poznatog Crowley Tarot špila kao i ostalih sljedbenika i praktikanata okultnog.
Eliphas Levi je umro je 31. svibnja 1875 godine. Njegovo ime i danas se vrlo cijeni u svijetu ezoterije, svijetu okultnog i smatra se za tvorca onoga što je Tarot postao zahvaljujući njegovim vizionarskim objašnjenjima kao i kratkim vidovnjačkim bljeskovima.

Izvor: http://www.controverscial.com

Prijevod i obrada teksta: https://www.vidovnjacibesplatno.com

Comments are closed.