G. Gardner i Wicca

G. Gardner i Wicca

Gerald Gardner i osnivanje Wicca – neovještičarenja

G. B. Gardner, 13. 06 1884 – 12. 02 1964, bio je duboko okultno orijentiran te je od rane mladosti okultizmu posvetio cijeli život posjećujući svijet spiritualista već prije svoje dvadesete godine. Također je vrlo brzo bio iniciran u Rozenkrojcerski tetar i Teozofsko društvo.
Prema njegovim riječima, upravo su ga unutar toga kontaktirali članovi klana čarobnjaka koji su ovo društvo koristili kao bazu za novačenje i koji su mu se među divili.
Pozivajući se na ovu inicijaciju, kao i na obiteljsku tradiciju – on bi bio daleki potomak Grissella Gardnera koji je spaljen kao vještica 1610. – Gerald Brousseau Gardner je tvrdio da je oživio wiccansku religijsku struju.

Između 1939. i 1952. grupa ljudi zainteresiranih za teozofiju, koji su bili gotovo svi članovi masonerije, organizirala je rani zbor koji je tvrdio da je inspiriran drevnim čarobnjaštvom i počeo razvijati ritual, odnosno skup rituala. Grupa je branila tezu da je vještičarenje srednjeg vijeka pravi nastavak poganstva, te su stoga ono što su radili nazvali vještičarstvom (wicca) ili poganstvom.
Budući da je vještičarenje bilo nominalno zabranjeno u Engleskoj do 1951. (godine kada je Zakon o vještičarstvu konačno ukinut), Gardner je prvi put objavio reference na neovještičju organizaciju 1949. u romanu pod naslovom High Magic’s Aid.
Iste godine Gardner je napisao prvi rad, Knjiga sjena, Wiccan rituala koji je postalo popularno u ezoterijskim krugovima.
Wicca
Gardner je razradio ovu neopagansku religiju uz pomoć mađioničara Aleistera Crowleya miješajući elemente zapadnjačke ezoterije – kojih je bio svjestan zahvaljujući svojoj prošlosti u nekoliko tajnih društava – s drugima posuđenim elementima iz antropoloških te starog kulta koji je preživio, bez obzira na konstantni progon od strane kršćanstva.

pentagram

Wicca tvrdi da je umjetnost življenja u skladu sa svojom okolinom, zagovarajući poštovanje prema drugima, kao i proces dijeljenja s njima. Štoviše, Wiccani vjeruju u postojanje magije, koja se smatra ‘kozmičkom energijom’ prisutnom u svakome od nas i u svakom objektu. Još jedno od glavnih načela Wicce je zakon trostrukog povratka: sve što učinite bit će vraćeno tri puta, bez obzira je li pozitivno ili negativno.

Wiccani ponekad koriste magijske discipline i razne prirodne tehnike kao što su:

– Magični rituali
– Zazivanje poganskih božanstava
– Predviđanje
– Reiki

U Wicci zapravo ne postoji posebna praksa, ona se razlikuje prema usvojenoj tradiciji. Većinu vremena, obredi se prakticiraju na otvorenom, u prirodi, izvan vidokruga. Trenutno se razvija novi oblik prakse, poznat kao samotna praksa Wicca ili ‘Wicca u dnevnoj sobi’
Pod nazivom ‘Kotač godine’ Wicca okuplja dvadeset i jedan sastanak klana kako bi proslavili izmjenu godišnjih doba. To je kalendar koji obuhvaća solarne i lunarne cikluse.

Glavni moto Wicca je:

“Radi što hoćeš sve dok to nikome ne šteti.”

Comments are closed.