Florence Cook

Florence Cook

Florence Cook je bila prvi poznati i priznati britanski medij.
Bila poznata po svojoj sposobnosti da načini duhovnim putem materijalizaciju likova i predmeta u punom obliku, posebno one njezina duhovnog vodiča, Katie King.
Florence Cook rođena je 1856. u istočnom dijelu Londona i kao dijete je tvrdila da može čuti glasove anđela. Njezina bi majka kasnije izjavila da je oduvijek bila svjesna prisutnosti duhova, ali njezine psihički darovi počeli su se pojavljivati tek u dobi od 15 godina, kada je levitirala, (podigla u zrak), komad namještaja dok je sjedila u društvu. Kad je još bila adolescentica, počela je provoditi seanse u svom domu, gdje je postala poznata po tome što je bila u stanju manifestirati “duhovna lica”. Florence bi sjedila u velikom ormaru u svojoj obiteljskoj blagovaonici. Na vratima je bila izrezana rupa i tu su se pojavljivala lica. Florence bi se popela u ormarić i dopustila da bude vezana za stolicu s užetom oko vrata, struka i zapešća. Vrata bi bila zatvorena, a sestre bi pjevale himnu kako bi stvorile pravo raspoloženje.Vrata ormarića ponovno će se otvoriti kako bi pokazala da je Cook još uvijek vezana za stolac, a zatim opet zatvorena. Nekoliko trenutaka kasnije, lica bi se pojavilo na otvoru. Kad bi napokon lice nestalo, vrata bi se ponovno otvorila i Florence bi se otkrila, još uvijek vezana za stolicu i očito iscrpljena od dopuštanja duhovima da koriste njezinu energiju i pojavljuju se.Nekoliko je ljudi primijetilo da su lica bila prekrivena tankom bijelom krpom, izgledala užasno, iscrpljeno, kao u mukama. Publika je usprkos svemu voljela njezine predstave i ubrzo je dobila sljedeće angažmane. Mnogi su bili impresionirani činjenicom da nikada nije naplaćivala naknadu za svoje sesije, a drugi su dolazili samo zato što je bila atraktivna mlada dama.Imajući to na umu, ne čudi što je lijepa mlada djevojka brzo postala poznata. Osim njezinog izgleda, njezine seanse također su imale i druge prigovore, uključujući i činjenicu da su duhovi imali naviku bacati Florence u zrak i – barem jednom – otkinuti joj odjeću. Dok se Florence zabavljala u novonastaloj pozornosti, neki od njezinih prijatelja i poslodavca postali su uznemireni zbog njezinih novih izvedbi. Djevojke u njezinoj školi bile su uznemirene čudnim događajima koji su se svako malo odvijali oko gospođice Cook te su se njihovi roditelji pobunili tražeći da ode što je na kraju i bio slučaj.
Cook se povukla iz javnosti i javnog izvođenja seansi sve do 1899. godine, kada je prihvatila poziv iz Sfinga društva u Berlinu da dođe pod njihovim posebnim uvjetima testiranja i pokaže svoje sposobnosti. Prema mnogim promatračima, izvanredni fenomen koji je Cook pokazala tijekom tih testova potvrdio je njezin urođeni autentični nadnaravni dar. Zbog njezine veze s duhovima i onostranim mnogi su promijenili mišljenje o smrti i životu poslije smrti te povjerovali u isto.
Na drugi svijet je otišla 22 Travnja 1904, u Južnom Londonu.

Comments are closed.