Čakre i njihovo značenje

Čakre i njihovo značenje

U sanskritu mula znači „korijen“, a adhara „podržavati“. Kada funkcionira ispravno, osoba će se u fizičko materijalnom svijetu osjećati sigurno i ugodno. Osoba neće biti primorana opravdavati svoje postojanje i svoje pravo da bude tko jest. Upravo iz muladhara čakre proizlazi kundalini shakti, tj. najjači izvor prane u ljudskom energetskom sustavu. Muški pol čakre je lociran na bazi kralješnice, a ženski pol se otvara 14cm niže, ispod bedara. Regulira prijenos i preoblikovanje energije u nogama i stopalima, te donjem dijelu torza, od perineuma do točke 10cm iznad njega.
Druga čakra (svadhisthana)

U sanskritu svad znači onaj „koji pripada sebi“ i dhisthana znači „njegovo pravo mjesto“. Iz muškog pola lociranog u glavnom (muškom) sushumna meridijanu na leđima oko 9 cm iznad prve čakre, čakra se prostire prema naprijed do točke u ženskom (konceptualnom) meridijanu, 6cm ispod pupka. Njezino područje odgovornosti uključuje seksualno funkcioniranje i spolnu orijentaciju kao i kreativnost i vitalnost a regulira i autentičnu emociju ljutnje.

 

 

Treća čakra  (manipura)

Na sanskritu manipura znači „grad dragulja“. Potječe iz sushumna meridijana točno iza solarnog pleksusa. Iz te točke nastanka rasprostire se prema naprijed do točke koja odgovara dnu prsne kosti gdje se direktno otvara u konceptualnom meridijanu. Manipura čakra se primarno odnosi na ljude, mjesta i stvari , kao i osobne ideale, institucije, zajednice i obitelj. Regulira sve od osjećaja pripadnosti, prijateljstva, povjerenja, zadovoljstva, predanosti pa do mogućnosti da se ostane staložen i smiren tijekom teških razdoblja. Također i status, emocionalnu intimnost i utjehu. Kada čakra zdravo funkcionira osoba će se osjećati zadovoljno i osobni integritet neće podrediti potrebi za sudjelovanjem ili pripadanjem. Treća čakra regulira emociju straha tj. kada je blokirana pojavit će se strah.

Četvrta čakra (anahata)

Na sanskritu anahata znači „nepobjediv“. Proizlazi iz sushumna meridijana na točci koja odgovara 8. kralješku i širi se prema naprijed do centra prsne kosti na prednjoj strani tijela. Srčana čakra podržava sva osobna prava. U duhovnom svijetu, srčana čakra podržava prava na duhovni rad i kada je to prikladno – dijeljenje duhovnog iskustva. Čak i kada postoje unutrašnja i vanjska protivljenja, od individualnog uma i ega, te od ljudi, institucija i kulture. Također je bitno naglasiti da nečiji „centar“ ima svoje temelje na razini srca. Za osobu koja se razvija to će biti ljudsko srce, za razvijenu će to biti srčana čakra, dok će za prosvjetljenu osobu to biti atman (sebstvo ili jastvo) koji proizlazi s desne strane srčane čakre. Četvrta čakra regulira emociju boli.

Peta čakra (visuddha)

Na sanskritu visuddha znači „čista“. Proizlazi iz točke na sushumna meridijanu koja odgovara trećem kralješku točno ispod medulla oblongata. Možemo ju opisati kao čistu jer pročišćava emocije stvorene iz energija proizašlih iz druge do četvrte čakre i preoblikuje ih u neuvjetovanu radost. Dodatno, peta čakra regulira samoizražavanje što pogotovo uključuje verbalno izražavanje osjećaja, emocija, intelekta i duhovnosti. Sposobnost zdravog funkcioniranja pete čakre određuje koliko će prostora osoba zauzeti i koliko lagano će se pojavljivati i izražavati kroz svoje energetsko polje te ovojnice (funkcije i aspekti uma).

 

Šesta čakra (ajna)

Na sanskritu ajna znači „zapovijed“. Pojavljuje se iz sushumna meridijana točno iznad gornjeg nepca i širi se gore i naprijed do točke između obrva. Volja je bitna funkcija šeste čakre kao i ljudska namjera. Sposobnost da se vizualizira, imaginacija, deduktivno rezoniranje, konceptualizacija, racionalno rješavanje problema, intuicija i ekstra senzorne sposobnosti poput raspoznavanja energetskih polja, predviđanje, vidovitost, hipnoza i slično proizlaze iz šeste čakre. Uz ajna čakru ne veže se niti jedna emocija.

 

Sedma čakra (sahasrara)

Na sanskritu sahasrara znači „lotos od tisuću latica“. Sedma čakra se pojavljuje iz sushumna meridijana na točci 3cm iznad šeste čakre unutar glave i širi se izravno prema gore do točke ne vrhu glave.  Tek nakon što sedma čakra postane aktivna osoba će moći funkcionirati sa svjesnom svijesti na višim dimenzijama iznad osobnog prostora tijela. Nakon što se kundalini podigne do sedme čakre moguća je spoznaja transcendentalne svijesti iznad ograničenja koje nameće fizičko materijalno tijelo. Uz sedmu čakru se ne veže niti jedna emocija.

 

Dodatne čakre u osobnom prostoru tijela

Nadopunjujući sedam tradicionalnih čakri u prostoru tijela postoje dvije eterične i dvije fizičke čakre. Funkcioniraju na isti način kao tradicionalne čakre samo su oko 40% manje.

Viša eterična čakra smještena je pokraj slezene između druge i treće čakre, na lijevoj strani abdomena, a niža eterična čakra smještena je direktno nasuprot nje na desnoj strani abdomena. Ove čakre reguliraju osjećaje (osjećaji imaju nešto finiju vibraciju od fizičkih osjećaja, ali nižu vibraciju od emocija). Blokada na višoj ili nižoj eteričkoj čakri može nas odvojiti od osjećaja ili nas učiniti reaktivnim na vanjske projekcije. Prana proizašla iz  eteričkih (slezenskih) razina povezuje osobu sa zemljom i svim bićima sa kojima dijelimo planet. Važno je naglasiti da iako ljudi koriste različite tehnike da bi se uzemljili, osim ako eterične čakre nisu postale aktivne neće biti istinskog „uzemljenja“.

Viša fizička čakra nalazi se između i iza šeste i sedme čakre u prostoru glave, a niža fizička čakra smještena je u prostoru zdjelice između i iza prve i druge čakre. Reguliraju fizičke senzacije i fizičke osjećaje. Kada fizičke čakre pravilno funkcioniraju osoba će biti zaštićena od prisilnih i zavodljivih aktivnosti individualnog uma i ega koje osuđuju normalne aktivnosti fizičko-materijalnog svijeta poput hranjenja, spavanja, obavljanja nužde, sudjelovanja u intimnim odnosima i td.

https://centarspinal.wordpress.com

Comments are closed.